شبیه سازی ماشین ظرفشویی که با بخار داغ و خشک باکتری های مقاوم به حرارت را نابود می کند
پروژه آسان: دانشمندان با شبیه سازی کامپیوتری یک ماشین ظرفشویی ساده شده نشان دادند که با بهره گیری از بخار داغ و خشک و بدون استفاده از مواد شوینده می توان باکتری های مقاوم به حرارت روی ظروف را در کمتر از 30 ثانیه از بین برد.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری نیو سایِنتیست (New Scientist)، شبیه سازی های کامپیوتری نشان می دهند که یک ماشین ظرفشویی با بخار فوق گرم، باکتری های مقاوم به حرارت روی بشقاب را در کمتر از ۳۰ ثانیه از بین می برد.
ناتالی ژرمن (Natalie Germann) از پژوهشگران دانشگاه دورتموند و لیلا ابوفرح ( Laila Abu-Farah) از پژوهشگران دانشگاه فنی مونیخ در آلمان یک ماشین ظرف شویی ساده را مدل سازی کردند که بجای آب گرم و مایع ظرفشویی از بخار بسیار داغ برای تمیزکردن ظروف استفاده می نماید.
وقتی دمای بخار به اندازه معینی بالا رود، «بسیار گرم» می شود یعنی همه قطرات آب تبخیر می شوند و بخار کاملاً گازی و خشک است؛ در نتیجه هنگام برخورد با یک سطح، در مقایسه با بخار معمولی، می تواند گرمای بیشتری را منتقل کند.
محققان با بهره گیری از کامپیوتر، دستگاه ساده ای را شبیه سازی کردند که از بخار فوق گرم برای تمیزکردن ظروف استفاده می کرد. در این شبیه سازی، آنها بخار فوق گرم را با یک نازل به جعبه ای وارد کردند که حاوی یک بشقاب بود. روی بشقاب، باکتری های مقاوم به حرارت وجود داشتند. این باکتری برمبنای نوعی باکتری (Geobacillus stearothermophilus) مدل سازی شده بود که می تواند موجب فساد غذا شود و در دمای بالاتر از دمای ماشین های ظرفشویی معمولی زنده می ماند.
۲ ثانیه بعد از شبیه سازی، حدود ۵۰ درصد باکتری ها مردند. پس از ۲۵ ثانیه، حتی یک باکتری هم روی بشقاب باقی نماند.
ژرمن احتمال می دهد در یک ماشین ظرفشویی با نازل ها و ظروف بیشتر، این پروسه بیش از ۳۰ ثانیه طول بکشد؛ اما در هر صورت در مقایسه با ماشین ظرفشویی معمولی، که میانگین مدت شست وشوی ظروف در آن یک ساعت و نیم است، به مدت کمتری نیاز دارد.
اَبیگِیل اشنایدر (Abigail Snyder) از پژوهشگران دانشگاه کُرنِل در نیویورک اظهار می کند که از بخار فوق گرم به عنوان یک ضدعفونی کننده در کارخانه های فرآوری مواد غذایی استفاده می شود؛ برای اینکه جایگزین مؤثری برای مواد شوینده است که ممکنست مضر باشند؛ اما ممکن نیست که فقط از بخار فوق گرم برای شست وشو استفاده کرد؛ برای اینکه تکه های غذایی چسبیده به ظروف را از بین نمی برد.
راینر استامینگر (Rainer Stamminger) از پژوهشگران دانشگاه بن در آلمان می گوید: می توان از ماشین های ظرفشویی بخار فوق گرم برای استریل کردن ابزار پزشکی استفاده کرد؛ اما دمای بسیار بالای این ماشین ها ممکنست مناسب استفاده در خانه ها نباشد و به تعدادی از ظروف لطمه برساند.
ژرمن و همکارانش قصد دارند با بهره گیری از نازل ها و ظروف بیشتر، نسخه پیچیده تری از ماشین ظرفشویی خودرا شبیه سازی کنند.