رابطه ژن خاص چشایی با بیماری دوقطبی و سلامت كلیه
اگر تلخی را تلخ تر حس می کنید، در معرض این بیماری ها هستید!
به گزارش پروژه آسان، بعضی از افراد، طعم تلخی غذاها را بسیار شدیدتر از دیگران احساس می کنند. پژوهش جدیدی نشان داده است که این خصوصیت امکان دارد با برخی بیماری ها و انتخاب های غذایی خاص در ارتباط باشد.
به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، ذائقه انسان اهمیت بالای ی در انتخاب غذا دارد و انتخاب غذا هم به نوبه ی خود می تواند بر سلامت تاثیر بگذارد. یکی از ژن هایی که در این حوزه شناخته شده است، ژنی است که توانایی چشیدن مزه تلخ را کنترل می کند. بررسی این ژن می تواند به درک بهتر رابطه میان طعم، تغذیه و سلامت کمک نماید. محققان در سالهای اخیر به این نتیجه رسیده اند که عوامل ژنتیکی علاوه بر شکل دادن به سلیقه غذایی، امکان دارد بر خطر مبتلا شدن به برخی بیماری ها هم اثر بگذارند.
یکی از این ژن ها به نام TAS۲R۳۸ شناخته می شود. این ژن سبب می شود برخی افراد طعم ترکیبات تلخ مانند آن چه در کلم بروکلی یا کلم بروکسل وجود دارد را با شدت بیشتری احساس کنند. این احساس می تواند سبب اجتناب از برخی غذاهای مفید یا تمایل بیشتر به غذاهایی خاص شود. همین انتخاب های تکراری با گذشت زمان امکان دارد بر سلامت کلی افراد اثر بگذارد و ازاین رو، شناخت این ژن برای درک بهتر تاثیر ژنتیک بر تغذیه و بیماری ها اهمیت دارد.
در همین راستا، گروهی از محققان از دانشگاه کوئینزلند استرالیا تحقیقی انجام دادند که در آن رابطه ی میان این ژن و سلامت عمومی مورد بررسی قرار گرفت. آنها با تاکید بر داده های ژنتیکی جمعیت وسیعی از داوطلبان، به بررسی تاثیر این ژن بر عادات غذایی و سلامت روان و جسم افراد پرداختند.
پژوهش در دو بخش انجام شد: ابتدا داده های در ارتباط با حدود ۵۰۰ هزار نفر در رده سنی ۳۷ تا ۷۳ سال از پایگاه اطلاعاتی انگلستان مورد بررسی قرار گرفت تا عادات غذایی افراد دارای این ژن مشخص شود. سپس داده های بزرگ مقیاس از مطالعات جهانی دیگر جهت بررسی رابطه میان این ژن و بیماری های مختلف تحلیل شدند.
نتایج این پژوهش که در نشریه علمی European Journal of Nutrition انتشار یافته اند، نشان دادند اشخاصی که نسخه ای از این ژن را دارند، معمولا تمایل کمتری به مصرف موادی چون ترب کوهی، گریپ فروت و الکل دارند و همینطور کمتر به غذای خود نمک اضافه می کنند. در عوض، به خوردن خیار، طالبی و چای تمایل بیشتری دارند. این افراد به مزه شور حساس تر هستند، اما به صورت کلی امکان دارد در طول روز نمک بیشتری مصرف کنند، چون که به غذاهایی با شوری متوسط علاقه دارند.
یکی از یافته های جالب این پژوهش، ارتباط میان داشتن این ژن و احتمال بیشتر مبتلا شدن به اختلال دوقطبی بود. همینطور ارتباطی میان وجود این ژن و بروز بیماری مزمن کلیه دیده شد. از طرفی، اشخاصی که دارای این ژن بودند، کمتر گرفتار التهاب های گوارشی می شدند که می تواند با تفاوت در باکتری های مفید روده ی آنها در ارتباط باشد.
پژوهشگران دریافتند که این افراد بطور دقیق تر دارای مقدار بیشتری از نوعی باکتری مفید به نام Parabacteroides در روده خود هستند که با سلامت بهتر گوارش و التهاب کمتر مرتبط می باشد. این کشف می تواند راه را برای طراحی رژیم های غذایی متناسب با خصوصیت های ژنتیکی افراد هموارتر کند.
منبع: پروژه آسان
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب