فناوری هسته ای فرصت ها و مزیت ها

فناوری هسته ای فرصت ها و مزیت ها

کارشناسان و مسئولان حوزه کشاورزی، پزشکی و سیاسی در نشست نقش فناوری هسته ای در توسعه علوم و کسب و کارهای کشاورزی، پزشکی و داروسازی که در ساری انجام شد معتقدند که کاربرد فناوری هسته ای فراتر از آگاهی فعلی جامعه است و این فناوری کاربردهای فراوانی دارد که باید جامعه از آنها باخبر شود.


به گزارش پروژه آسان به نقل از ایرنا، بنیاد ملی نخبگان مازندران با همکاری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری و دانشگاه علوم پزشکی مازندران امروز دوشنبه نشست مجازی نقش فناوری هسته ای در توسعه علوم و کسب و کارهای کشاورزی، پزشکی و داروسازی کشور (سیاست گذاری ها، توسعه فناوری ها و محصولات دانش بنیان) را با حضور رییس سازمان انرژی اتمی کشور برگزار کرد که در آن کارشناسان و متخصصان حوزه کشاورزی و پزشکی به تشریح کاربرد فناوری هسته ای در تولید محصولات دانش بنیان، نقش فناوری هسته ای در خودکفایی و توسعه محصولات نوین، جایگاه انرژی هسته ای در کشاورزی و امنیت غذایی، کاربردهای رادیو داروها در تشخیص و درمان بیماریها و چشم انداز تحقیق و توسعه رادیوداروها (داروهای پرتوزا) پرداختند.
کارشناسان شرکت کننده در این جلسه اعلام نمودند که ذهنیت و تمرکز جامعه به سمتی است که انرژی هسته ای را تنها مختص تولید اسلحه و نظامی می دانند، در صورتیکه تجربیات استفاده شده دراین زمینه نشان میدهد که این انرژی توانسته است در بخش های مختلف منشا اثرات خوب و موثری باشد که جامعه از آن منتفع شده و یا خواهد شد.

استفاده از فناوری هسته ای، گامی برای خودکفایی در تولیدات کشاورزی
عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری از سخنرانان این جلسه به کاربردهای فناور ی هسته ای در کشاورزی برای کنترل آفات، بهبود و عملکرد دام، مدیریت تغذیه، مدیریت آب، صیانت از محیط زیست اشاره نمود و اظهار داشت: این علم توانسته است در این بخش از اقتصاد کشور نقش کلیدی ایفا کند.
دکتر قربانعلی نعمت زاده اضافه کرد: همچون موارد عینی استفاده از فناوری هسته ای در کشاورزی شامل تمایز فرسایش مصنوعی و طبیعی، افزایش راندمان و مدیریت آب، تهیه نقشه رطوبت خاک با وضوح بالا، تعیین آلودگی کودهای فسفره، ارزیابی اثرات معادن در تخریب و آلودگی آب ها است.
وی توضیح داد: همچون موارد استفاده از فناوری هسته ای در کشاورزی درباب شناسایی آفات و امراض است که باتوجه به از میان رفتن ۳۰ درصد محصولات کشاورزی براثر آفات نشان میدهد که این علم تا چه اندازه در کاهش خسارت ها و افزایش درآمد کشاورزان تاثیر خواهد گذاشت.
این عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی ساری فناوری هسته ای برای ایجاد تنوع ژنتیکی برای اصلاح نباتات (برنج ) را از دیگر کارکردهای فناوری هسته ای برشمرد و اظهار داشت: ۲۰ سال قبل با وجود آزمودن روش های ممکن برای کشف رقم های پرمحصول بمنظور دستیابی به خودکفایی این محصول نتیجه بخش نبود اما طی تحقیقات سه ساله ای که با استفاده از فناوری هسته ای انجام شد توانستیم به رقم های پرمحصول روشن وشهریار دست یابیم که میزان تولید را ۲ برابر افزایش داده است.
وی افزود: موضوع فناوری هسته ای در کشاورزی وسیع و گسترده است و طرح خودکفایی برنج با سطح یکصد هزار هکتار را با اتکا به رقم های برنج که بوسیله فناوری هسته ای به وجود آمده، ارائه کرده ایم.
نعمت زاده اظهار داشت: باتوجه به اینکه سالانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از بودجه کشور صرف خرید و واردات برنج می شود با تولید این رقم های پرمحصول می توانیم به صرفه جویی لازم برسیم.
وی یکی دیگر از کاربردهای موثر فناوری هسته ای در کشاورزی را موضوع مقابله با آفات دانست و اظهار داشت: تا حالا مشخص شده که می توان با استفاده از این تکنولوژی سم آفلاتوکسین پسته را از بین برد و در مازندران هم مبارزه با مگس مدیترانه ای با استفاده از انرژی هسته ای به نتیجه رسیده است که می تواند در دیگر محصولات کشاورزی نیز تاثیر خودرا داشته باشد.
نعمت زاده اشاره کرد: در حالی فناوری هسته ای در بخش کشاورزی می تواند جهش و تحولات موثری داشته باشد که قاطبه مردم وقتی حرف از انرژی هسته ای می شود مسائلی همچون بمب و اسلحه و یا نهایتاً تولید برق را متصور می شوند در صورتیکه با تشریح کاربردهای و اثرات این فناوری می توان دیدگاه های نه چندان مناسب جامعه را نسبت به این انرژی تصحیح کرد.

کاربرد انرژی هسته ای در درمان وتشخیص بیماری ها
دانشیار پزشکی هسته ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم دیگر سخنران این جلسه بود که با تشریح کارهای پزشکی هسته ای و سابقه فعالیت آن در کشور اظهار داشت: در سال ۱۳۴۶ با راه اندازی مرکز پزشکی هسته ای در تهران استفاده از فناوری هسته ای دراین زمینه آغاز شد و اکنون ۲۰۰ مرکز پزشکی هسته ای در کشور فعال است.
سید محمد عابدی ولوکلایی اضافه کرد: در آ نزمان اولین فعالیت پزشکی هسته ای در ایران برای سنجش ید در بدن انجام شد و الان فعالیت آن در پزشکی افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به این که ایران در حوزه پزشکی هسته ای به موفقیت های خوبی رسیده است، افزود: حالا کشورممان در تولید رادیو داروها مورد استفاده در این نوع پزشکی به جایگاهی رسیده است که صادر کننده آن می باشد.
این استاد دانشگاه با اظهار اینکه مازندران با داشتن ۱۰ مرکز پزشکی هسته ای از این تکنولوژی علمی برای تشخیص و درمان بیماریها استفاده می نماید، اظهار داشت: باتوجه به داشتن این تعداد مرکز پزشکی هسته ای در مازندران اما در حوزه مرکز درمانی پزشکی هسته ای هنوز این مجموعه در استان وجود ندارد و از این نظر ضعف و کمبود زیرساختی احساس می شود.
وی توضیح داد: پزشکی هسته ای روشی است که در مواردی که روش های فعلی پزشکی قادر به انجام کارهای تشخیص و درمان نباشند، پاسخگوی نیاز است. روش های موجود پرشکی در بعضی بیماریها برای تشخیص و درمان نمی توانند کارایی لازم و یا دقت لازم را داشته باشند و بنابراین بهره گیری از فناوری هسته ای توانسته است این ضعف های موجود را از بین ببرد.
دکتر عابدی اظهار داشت: پزشکی هسته ای در تشخیص انواع سرطان ها، میزان وسعت و پایش بیماری و نیز در تشخیص و تعیین میزان درگیری افراد به بیماریهای مغزی همچون آلزایمر و پارکینسون تاثیرات ویژه ای دارد.
وی اضافه کرد: حتی روند تشخیض و درمان سرطان ها با شیوه های فعلی کامل نیست و استفاده فناوری هسته ای بوسیله تصویربرداری ها در مراحل تشخیص و درمان آن می تواند تاثیر خودرا بگذارد.

داروسازی و انرژی هسته ای
سید جلال حسینی مهر، استاد داروساز هسته ای هم در این جلسه اظهار داشت: ۸۰ درصد رادیوداروهای موجود برای تشخیص بیماریهای استفاده می شود و از ۲۰ درصد باقی مانده هم برای درمان بیماریها بهره می گیرند.
وی اضافه کرد: با عنایت به این که افزایش و تولید رادیو داروها برای درمان بیماریها پیش بینی می شود، ارزش بازار این نوع داروها تا سال ۲۰۲۵ به رقمی معادل ۲ میلیارد دلار برسد.
حسینی مهر اظهار داشت: ایران در حوزه تحقیقات رادیو دارو و پزشکی هسته ای در رتبه ۲۲ جهان قرار دارد که با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان می تواند این جایگاه را ارتقا داد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران توضیح داد: دانشگاه علوم پزشکی مازندران بهترین امکانات تخصصی سخت افزاری تحقیق و توسعه رادیو دارویی را در اختیار دارد که از سال ۱۳۸۸ مجوزهای لازم کشوری را نیز گرفتن کرده است.
وی اظهار داشت: باتوجه به وجود ۱۵ نفر دانش آموخته دکترای دارویی هسته ای در مازندران می توان گفت از نظر منابع نیروی انسانی در این بخش کمبودی وجود ندارد.
دست پُر ایران در انرژی هسته ای
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم در این جلسه با اشاره برگزاری شانزدهمین جشن هسته ای ایران، اظهار داشت: با وجود چالش های ناشی از تحریم ها و فشارهای کشورهای مستکبر ایستادگی ایرانیان نتیجه داد و الان به فناوری های هسته ای خوبی دست یافته ایم.
کیوان مرادیان اضافه کرد: ۶۵ سال قبل آژانس بین المللی هسته ای با اهداف خاص همچون کمک به فراهم کردن زیرساخت های برای دستیابی کشورها به انرژی هسته ای راه اندازی گردید، اما مشاهده کردیم در مواقع مختلف و برمبنای منافع برخی کشورها دست به اقداماتی زدند که با اهداف آن سنخیت نداشت که از آن جمله در بحث برجام فراتر از پروتکلهای اعلام شده عمل کردند.
وی افزود: این آژانس در حالی اعلام می کند که هیچ کشوری نیاز به سوخت فناوری هسته ای ندارد که نام چند کشور را بعنوان فروشندگان آن معرفی می کند که دیگر کشورها از آنها خریداری کنند.
نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: تجربه تاریخی نشان داده همان کشورها قابل اعتماد نیستند چونکه در زمان تحریم ها از دادن دارو، سوخت و موارد دیگر ایران را یاری نکردند و به دنبال آن هستند که کشور ما همیشه گرفتار و نیازمند آنها باشد.
وی با تاکید بر اینکه ضرورت ایجاب کرد که در صنعت هسته ای به خودکفایی کامل برسیم، افزود: با آنکه مطرح می کنند هزینه خارج کردن اورانیوم چند برابر هزینه خرید از کشورهای دیگر است اما برای حفظ استقلال در فناوری هسته ای با وجود هزینه بر بودن اورانیوم به این رویه روی آورده ایم.
مرادیان افزو: در دهه ۵۰ طی قراردادی که با ایران بسته شد ایجاد هفت نیروگاه اتمی در دستور کار قرار گرفت و قرار بود تا سال ۱۳۷۳ حدود ۲۵ هزار مگاوات برق بوسیله همین نیروگاه های هسته ای تولید شود این درحالی بود که وقتی در آن زمان کشورمان به سمت بهره گیری از انرژی هسته ای رفته بود بحث از تحریم و فشارها نبود و اما حالا رویه دیگری را در قبال ایران در پیش گرفته اند.
وی افزود: آژانس بین المللی انرژی هسته ای می بایست به کشورهای برای دستیابی به این انرژی کمک نماید اما آنچه در مورد کشور ما صورت گرفت آن بود که هیچ تعهدی از طرف آنها انجام نشده است تا امکانات و حمایت علمی صورت گیرد و همه این کارها توسط جوانان کشور ما به انجام رسیده است.


1401/01/24
13:35:50
0.0 / 5
482
تگهای خبر: آژانس , بیمار , پزشك , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه