جهاد دانشگاهی بازوی علمی انقلاب اسلامی

جهاد دانشگاهی بازوی علمی انقلاب اسلامی

پروژه آسان: جهاد دانشگاهی بعد از 44 سال کوشش برای توسعه علمی و بهبود کارکردهای حکمرانی کشور، دارای افتخارات فراوانی در عرصه دانش بنیان و تولید محصولات دانش محور بوسیله ارتباط دانشگاه با صنعت است، همین طور در عرصه جوانی جمعیت با پژوهشگاه رویان، در حوزه افکارسنجی با مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) و در بستر رسانه با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته که این نهاد را به بازوی علمی انقلاب اسلامی تبدیل نموده است.


به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با فرمان امام خمینی (ره ) در ۲۳ خرداد ۱۳۵۹ بر اساس تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، ستاد مزبور در جلسه ۱۶ مرداد همان سال بمنظور تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی، جهاد دانشگاهی را به عنوان یک نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی تأسیس کرد. بعد از تبدیل ستاد به شورایعالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه این نهاد در تاریخ ۱۱ آذر ۱۳۶۵ مورد تجدیدنظر قرار گرفت و با حذف وظیفه مشارکت در مدیریت و اداره دانشگاه ها و تاکید بر انجام فعالیتهای فرهنگی و تحقیقاتی بمنظور اسلامی شدن دانشگاه ها، به تصویب رسید.
بار دیگر شورایعالی انقلاب فرهنگی با توجه به شرایط جدید دانشگاه ها در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۶۹ مصوبه ای را به تصویب رساند که در آن جهاد دانشگاهی به عنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی و خدماتی کشور عرضه شد، در این مصوبه دو وظیفه ی عمده ی انجام تحقیقات علمی و فعالیتهای فرهنگی همچنان بر عهده ی این نهاد انقلابی است، مبنی بر این مصوبه، اساسنامه جدید جهاد دانشگاهی با تاکید بر این نکته به تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی رسید که، جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورایعالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و از نظر اداری، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در قالب اختیارات قانونی به تصویب هیات امنای جهاد دانشگاهی می رسد.

دستاوردهای ۴۴ ساله جهاد دانشگاهی

برمبنای اساسنامه مذکور، دستاوردهای ۴۴ ساله جهاد دانشگاهی عبارت است از:
۱- تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی، برنامه ریزی فرهنگی و تربیتی و ایجاد آمادگی فکری و مکتبی در قشر جوان به ویژه دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان بمنظور مقابله با غرب زدگی و انحرافات در قالب سیاست های فرهنگی کشور
۲- ایجاد تشکیلات مناسب بمنظور تألیف، ترجمه و انتشار کتب، نشریات، نتایج تحقیقات و مقالات علمی و فرهنگی و تولید مواد کمک آموزشی
۳- انجام دادن تحقیقات توسعه ای و کاربردی
۴- پیگیری طرح های تحقیقاتی جهاد تا پایان مرحله نیمه صنعتی و صنعتی
۵- ارائه خدمات علمی و فنی در حوزه های مختلف موردنیاز جامعه
۶- حمایت، تشویق و جذب دانشجویان و پژوهشگران جوان و مستعد و برنامه ریزی و ایجاد شرایط و امکانات لازم بمنظور فراهم آوردن زمینه فعالیتهای علمی و پژوهشی آنان مبنی بر شناخت مشکلات واقعی و نیازهای تخصصی جامعه
۷- اجرای دوره های رسمی آموزش های علمی - کاربردی مطابق ضوابط و مقررات آموزش عالی کشور
۸- ایجاد تشکیلات آموزشی و تحقیقاتی مطرح شده در بندهای این ماده برمبنای قوانین و مقررات آموزش عالی
۹- مشارکت در ایجاد زمینه های مناسب برای اشتغال بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاهی
لازم به ذکر است، خدمات علمی و فنی شامل انجام دادن آزمایش های کیفی، بررسی پیشنهاد استانداردها، جمع آوری و پردازش داده های علمی، انتشار مدارک و داده های علمی، ترویج فنون و انجام دادن مشاوره علمی و ارائه کمک های فنی و انجام دادن خدمات بهداشتی و درمانی و تشخیص پزشکی می شود.

مقام معظم رهبری: «جهاد دانشگاهی فقط یک نهاد نیست، بلکه یک فرهنگ است»

رهبر معظم انقلاب اسلامی در طول حیات ۴۳ ساله جهاد دانشگاهی، طی دیدارهایی که با اعضای این نهاد داشته اند، همیشه با بیان اینکه جهاد دانشگاهی مولود انقلاب اسلامی است، این نهاد را جزء معدود رویش های انقلاب خوانده اند و بر انجام کارِ گُزین در این نهاد تاکید داشته اند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار تعدادی از مسئولان جهاد دانشگاهی در تاریخ اول تیرماه ۱۳۸۳، فرمودند: «یک جمله درباره ی ی جهاد دانشگاهی عرض می کنم؛ یک جمله در باب مسأله ی علم و تحقیق در کشور، و یک جمله هم در باب این مسأله ی جاری ما که جنجال جهانی برای مسائل هسته یی ایران به راه افتاده است.
ایشان در ادامه فرمودند: «در مورد جهاد دانشگاهی من اعتقادم این است که با ترکیب جهاد و دانشگاه که یک امر ارزشی معنوی است، می توان انتظار علم جهادی و نیز جهاد علمی داشت، این همان کاری است که شماها مشغولید، علم شما علم جهادی است؛ با جهاد و با اجتهاد همراه است؛ منتظر نشستن برای هدیه شدن علم از این سو و آن سو درست نیست؛ دنبال علم می روید تا آنرا به دست بیاورید؛ این علم جهادی و علم برخاسته ی از مجاهدت و اجتهاد و تلاش است، جهاد یعنی مبارزه برای یک هدف والا و مقدس که میدان هایی دارد، یکی از میدان هایش حضور در نبردهای مسلحانه ی رایج جهانی است، میدان سیاست هم دارد، میدان علم هم دارد، میدان اخلاق هم دارد.»
مقام معظم رهبری در ادامه تاکید کردند: «ملاک در صدق جهاد این است که این حرکتی که انجام می گیرد، جهت دار و مواجه با موانعی باشد که همت بر زدودن این موانع گماشته می شود؛ جهاد یعنی یک چنین مبارزه ای که وقتی دارای جهت و هدف الهی بود، آن وقت جنبه ی تقدس هم پیدا می کند، شما مبارزه ی علمی می کنید، برای اینکه این کار شما بطور واضح دشمنان بسیار سرسختی دارد که نمی خواهند این حرکت علمی و تحقیقی انجام بگیرد، پس به نظر من جهاد دانشگاهی فقط یک نهاد نیست بلکه یک فرهنگ است، یک سمت گیری و حرکت است، هرچه بتوانیم ما این فرهنگ را در جامعه گسترش دهیم و آنرا پایدار و استوار نماییم، کشور را به سمت سربلندی و عزت و استقلال حقیقی بیشتر پیش برده ایم.»

تاریخچه تحولی جهاد دانشگاهی از ابتدا تاکنون

بررسی اجمالی تغییرات ساختاری این نهاد نشان دهنده پنج مرحله ی حیات کار و فعالیت در این نهاد انقلابی است:
۱- مرحله تکوین و تشکیل (۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱)
این دوره را می توان دوره ایجاد و تکوین جهاد دانشگاهی نام گذارد. طی این دوره وظیفه جذب و به کارگیری نیروهای انسانی و نیز امکانات و تجهیزات فیزیکی و محیط های مختلف آموزش عالی در راستای رفع نیازهای جامعه، آماده سازی دانشگاه ها برای بازگشایی، انتشار کتاب های موردنیاز دانشگاهیان، مهم ترین وظیفه جهاد دانشگاهی بوده است. مدیریت و اداره دانشگاه ها در این سال ها بر عهده شورایی سه نفره به نام شورای جهاد دانشگاهی مرکب از یک استاد، یک دانشجو و یک کارمند بوده است.
۲- مرحله استقرار و شکل یابی هویت مستقل (۱۳۶۲ تا ۱۳۶۳)
برای نخستین بار اساسنامه جهاد دانشگاهی در تاریخ ۲۹ آذر ۱۳۶۲ به تصویب رسید، در این اساسنامه فعالیت اصلی جهاد دانشگاهی در سه زمینه فرهنگی، تحقیقاتی و آموزشی، تعیین شد. فعالیتهای تحقیقاتی بیشتر معطوف به مسائل جنگ تحمیلی بود و فعالیتهای فرهنگی نیز بیشتر به مسائل فرهنگی دانشگاه ها می پرداخت.
سه وظیفه گسترش و تبلیغ ارزش های اسلامی در دانشگاه ها، گسترش تحقیقات علمی و صنعتی، تقویت روحیه تتبع بوسیله آموزش های عمومی و ایجاد زمینه ها و فرصت های مناسب تحقیقاتی، برای این دوره در نظر گرفته شده بود. در این دوره و برمبنای مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی، نظام مدیریت شورایی جدیدی به نام شورای مدیریت در دانشگاه ها تأسیس گردید و قرار شد جهاد دانشگاهی دو عضو از ۷ عضو شورا را معرفی نماید. از اواخر این دوره به تدریج نقش جهاد دانشگاهی در مدیریت دانشگاه ها کاسته می شود.
۳- مرحله تثبیت کارها (۱۳۶۴ تا ۱۳۶۹)
این دوره مقارن است با ارتقاء جایگاه ستاد انقلاب فرهنگی و تغییر نام آن به شورایعالی انقلاب فرهنگی و از حیث زمـانی بـه سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۹ متعلق می باشد. در تاریخ ۱۳۶۵/۰۷/۲۹ اساسنامه جـدیـد جهاد دانشگاهی را شورایعالی انقلاب فرهنگی تصویب کرد. در این دوره کارکردهای اصلی جهاد دانشگاهی کماکان سه زمینه فرهنگی، تحقیقاتی و آموزشی بوده است. فعالیتهای تحقیقاتی این نهاد تا انتهای دوره جنگ تحمیلی بیشتر معطوف به رفع نیازهای جنگ بود. در این مقطع جهاد دانشگاهی موفق شد بیش از ۵۰۰ پروژه تحقیقاتی در ارتباط با رفع نیازهای فنی و تخصصی جنگ تحمیلی را تدوین کند و با همکاری نهادهای نظامی به اجرا درآورد. در این دوره جهاد دانشگاهی در مدیریت دانشگاه ها نقش چندانی نداشته است.
در ایـن سال ها، نظـام مـدیـریت در جهـاد دانشگـاهی کمـاکـان نظـامی شـورایی بود که شورای مرکزی در دفتر مرکزی و شوراهای جهاد دانشگاهی در دانشگاه ها مدیریت این نهاد انقلابی را بر عهده داشته اند.
۴- مرحله تغییر فعالیت و ساختار تشکیلاتی (۱۳۷۰ تا ۱۳۷۵)
این مرحله بعد از تغییر اساسنامه جهاد دانشگاهی در سال ۷۰ شروع شد. نقش مشارکتی جهاد دانشگاهی در مدیریت دانشگاه ها در این مقطع رسماً و به نحو کامل حذف و فعالیتهای فرهنگی و پژوهشی به عنوان کارکردهای اصلی جهاد دانشگاهی انتخاب گردید. در اساسنامه جدید چند نکته مهم مورد تصریح قرار گرفت: اول آنکه جهاد دانشگاهی به عنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی و خدماتی کشور معرفی گردید. دوم آنکه محل استقرار جهاد دانشگاهی در بیرون از دانشگاه اعلام شد، در صورتیکه این نهاد از بدو تأسیس تا این زمان همیشه در درون دانشگاه ها مستقر بود. سوم آنکه برای اولین بار اعلام گردید که جهاد دانشگاهی نهادی عمومی و غیردولتی است.
در این دوره برای نخستین بار استفاده از ساختار پژوهشکده در سازمان اداری و تشکیلاتی جهاد دانشگاهی شروع شد. در سالهای پایانی این دوره برای تمرکز و تعمیق فعالیتهای پژوهشی، پـژوهشکده هایی با رعایت چارچوب مقـررات و ضـوابط نظـام آمـوزش عالی کشور، تأسیس شد. نخستین پژوهشکده های جهاد دانشگاهی به نام پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی و پژوهشکده رویان در سال ۱۳۷۰ و پژوهشکده های علوم انسانی و اجتماعی و برق نیز در سالهای ۱۳۷۲ و ۱۳۷۵ تأسیس شدند.
تحول مهم دیگری که در این دوره رسماً به وقوع پیوست، پیشنهاد تصویب طرح تأسیس مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی با هدف استمرار و تمرکز فعالیت در حوزه صنایع شیمیایی، گیاهان دارویی و برق و الکترونیک این نهاد و تصویب آن توسط سازمان برنامه و بودجه بود. اجرای این طرح تحت عنوان طرح عمرانی مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی در کیلومتر ۵۵ جاده تهران - قزوین و در زمینی به وسعت ۵/۸۷ هکتار و فضای فیزیکی و عمرانی معادل ۵۲ هزار مترمربع در سه مرحله تصویب گردید.
۵- مرحله بلوغ، تثبیت و تحکیم ساختار (۱۳۷۶ تاکنون)
شروع این دوره با تحولات اجتماعی مهم در جامعه و تهیه و تصویب نخستین برنامه توسعه جهاد دانشگاهی مقارن است. در این مقطع با افزوده شدن یک وظیفه به وظایف سازمانی جهاد دانشگاهی (بسترسازی و تمهید مقدمات برای اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاه ها) فعالیتهای سازمانی جهاد دانشگاهی به چهار حوزه فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و اشتغال افزوده شد.
گسترش و توسعه پژوهشکده ها و نیز نقش آنها در فعالیتهای پژوهشی نهاد در این سال ها به جد مورد عنایت قرار گرفت و پژوهشکده های جدید با عنایت به سوابق فعالیت پژوهشی گذشته و مثبت بودن نتیجه بررسی های امکان سنجی فعالیتهای پژوهشی تأسیس شد.

ارکان مدیریتی و اجرائی جهاد دانشگاهی

ساختار مدیریتی جهاد دانشگاهی شامل عالی ترین مرجع سیاستگذاری(هیأت امناء)، تعیین کننده خط و مشی و ناظر بر فعالیت ها(شورای علمی) و بالاترین مقام اجرایی(رئیس جهاد دانشگاهی) است، به نحوی که هیأت امنا به عنوان عالی ترین مرجع سیاست گذاری جهاد دانشگاهی، متشکل از چند شخصیت حقیقی و حقوقی است. ریاست جهاد دانشگاهی نیز به عنوان بالاترین مقام اجرائی این نهاد با پیشنهاد اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی برای سه سال منصوب می شود، شورای علمی نیز به عنوان رکن دیگری از جهاد دانشگاهی وظیفه تعیین خط و مشی و نظارت بر فعالیتهای علمی، پژوهشی و فرهنگی نهاد مذکور را بر عهده دارد.
همین طور جهاد دانشگاهی دارای ارکان و ساختار اجرائی نیز است که شامل موارد ذیل می شود:
۱- دفتر مرکزی
۲- نُه سازمان استانی: سازمان های جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، یزد، خوزستان، کرمانشاه، تهران، خواجه نصیر و گیلان
۳- سه سازمان فرهنگی شامل سازمان های انتشارات، فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و سازمان دانشجویان
۴-یک سازمان در عرصه تجاری سازی به نام: تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان
۵-ده واحد در تهران و ۲۶ واحد در سایر استان ها
۶-سه پژوهشگاه و ۲۹ پژوهشکده
۷-سه خبرگزاری: ایسنا، ایکنا و سیناپرس
۸-هفت مؤسسه آموزش عالی و یک مؤسسه قرض الحسنه ویژه دانشجویان
۹-نوزده شرکت دانش بنیان و تجاری
۱۰- دو دانشگاه غیردولتی در تهران و یزد
۱۱-یک مجتمع تحقیقاتی در استان البرز
۱۲-سه پارک علم وفناوری در کرمانشاه، البرز و تهران
علاوه بر موارد فوق، شورای هماهنگی به عنوان یکی از ارکان رابط در ایجاد هماهنگی در امور اجرائی و مدیریتی و نظارت بر عملکرد واحدهای جهاد دانشگاهی فعالیت می کند. درباب منابع اعتبارات جهاد دانشگاهی نیز گفتنی ست که این اعتبارات بوسیله اختصاص بودجه سالانه مورد تصویب دولت، درآمدهای حاصل از ارائه خدمات و اجرای طرح های پیشنهادی سازمان ها و اشخاص حقوقی و حقیقی، کمک ها و هدایای نقدی و غیرنقدی و استفاده از تسهیلات بانکها تامین می شود.

پژوهشگاه رویان افتخار جهاد دانشگاهی در مرزهای دانش جهانی

پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال ۱۳۷۰ به عنوان مرکز جراحی محدود با هدف ارائه خدمات درمانی به زوج های نابارور و پژوهش و آموزش در حوزه علوم باروری و ناباروری توسط زنده یاد «دکتر سعید کاظمی آشتیانی» و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تأسیس شد. پژوهشگاه رویان در سالهای ۱۳۷۷ و ۱۳۸۷ به ترتیب مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولیدمثل را از شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد و آبان ماه ۱۳۸۸ شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ارتقای آن از پژوهشکده به پژوهشگاه رویان موافقت نمود.
ماموریت پژوهشگاه رویان در امتداد نقشه جامع علمی کشور و در چهارچوب برنامه توسعه جهاد دانشگاهی در محورهای زیر است:
۱- پژوهش و توسعه علم و فناوری در حوزه های زیست شناسی و پزشکی تولیدمثل، سلول های بنیادی و زیست فناور
۲- آموزش و ترویج یافته های علمی در سطح ملی و بین المللی
۳- تجاری سازی یافته های پژوهشی برای ارائه خدمات و تولید محصولات زیستی بمنظور رفع نیازهای علمی تخصصی کشور
۴- درمان بیماران نابارور و صعب العلاج بوسیله استفاده کارآمد از نتایج پژوهش
۵- زیست فناوری حیوانات، ارائه خدمات تخصصی دامپزشکی، مدل سازی حیوانات، پزشکی مقایسه ای
فعالیتهای پژوهشگاه
این پژوهشگاه فعالیتهای پژوهشی، آموزشی و نیز درمانی خودرا در قالب سه پژوهشکده و سه مرکز خدمات تخصصی (مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری، مرکز سلول درمانی و کلینیک دیابت) با راهبرد «از علم تا کاربرد» انجام می دهد.
پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی رویان: این پژوهشکده در حوزه طب پیوند با شناخت مبانی پایه زیست شناسی سلول های بنیادی، توسعه تحقیقات ترجمانی سلول های بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی و انجام کارآزمایی های بالینی فعالیت دارد و شامل گروههای پژوهشی سلول های بنیادی و زیست شناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی و زیست شناسی سامانه های مولکولی است.
پژوهشکده پزشکی تولیدمثل رویان: این پژوهشکده در حوزه افزایش میزان باروری، سلامت جنین و بهبود سلامت جامعه بوسیله تحقیق و درمان ناباروری در عرصه های مختلف تولیدمثل فعالیت دارد و شامل گروههای پژوهشی ژنتیک تولیدمثل، جنین شناسی، اپیدمیولوژی و سلامت باروری، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، آندرولوژی و تصویربرداری تولیدمثل است.
پژوهشکده زیست فناوری: این پژوهشکده در حوزه تولید دام و محصولات وابسته در رابطه با زیست فناوری آن فعالیت دارد و شامل گروههای پژوهشی مهندسی ژنتیک، زیست شناسی سلول جنسی و گروه زیست فناوری است.
افتخارات رویان
پژوهشگاه رویان وابسته به جهاد دانشگاهی در حوزه خدمات درمان ناباروری، سلول های بنیادی و زیست فناوری نیز تا حالا موفقیت های زیادی را به نام خود ثبت کرده است. از جمله:
• تولد نخستین کودک حاصل از روش باروری آزمایشگاهی «IVF» در تهران (۱۳۷۱)
• تولد نخستین کودک حاصل از روش میکرواینجکشن «ICSI» در کشور (۱۳۷۳)
• تولد نخستین کودک حاصل از روش تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین «PGD» در ایران (۱۳۸۳)
• استفاده از سلول های بنیادی برای ترمیم ضایعات قلبی ناشی از سکته برای اولین بار در کشور (۱۳۸۳)
• استفاده از سلول های بنیادی برای ترمیم ضایعات قرنیه چشم برای اولین بار در کشور (۱۳۸۴)
• تأسیس اولین بانک خصوصی خون بندناف نوزادان (۱۳۸۴)
• تولد اولین حیوان شبیه سازی شده خاورمیانه (رویانا) (۱۳۸۵)
• تولد دو گوساله و سه بزغاله شبیه سازی شده (۱۳۸۸)
• تولید سلول های بنیادی پرتوان القایی انسانی موسوم به آی. پی. اس (۱۳۸۷)
• استفاده از سلول درمانی برای بهبود و درمان بیماران ویتیلیگو برای اولین بار در کشور (۱۳۸۷)
• تأسیس اولین بانک عمومی خون بندناف (۱۳۸۷)
• تولد نخستین بزغاله ی تراریخته حاوی ژن تولیدکننده فاکتور ۹ انعقادی خون انسان (۱۳۸۸)
• تولد نخستین بزغاله تراریخته حاوی ژن انسانی«tPA» در سال ۱۳۸۹
• راه اندازی اولین مرکز پیش بیمارستانی سلول درمانی کشور (۱۳۸۹)
• راه اندازی اولین بانک سلول های بنیادی جنینی و غیرجنینی کشور (۱۳۹۰)
• افتتاح بانک تخمدان پژوهشگاه رویان(۱۳۹۰)
• دست یابی به تکنیک تشخیص قبل از لانه گزینی بیماری های تک ژنی (۱۳۹۱)
• بهره برداری رسمی از فنّاوری تولید حیوانات تراریخت جهت تولید پروتئین های نوترکیب (۱۳۹۱)
• تولید سلول های شبکیه چشم از سلول های بنیادی (۱۳۹۳)
• راه اندازی اولین مزرعه تولید فنّاورانه بز شیری در کشور (۱۳۹۳)
• شبیه سازی «مارال» گونه نادر قوچ وحشی قمیشلو (۱۳۹۴)
• تولید ماهی های آزمایشگاهی مدل بیماریها بوسیله دستکاری ژنتیکی (۱۳۹۶)
• شبیه سازی بز مورسیا (۱۳۹۶)
• افتتاح مرکز توسعه فنّاوری محصولات پیشرفته سلولی رویان (۱۳۹۷)
• افتتاح نخستین کارخانه تولید انبوه فرآورده های سلولی منطقه با همکاری بنیاد دارویی برکت (۱۳۹۷)
• افتتاح مرکز شتاب دهی و تجاری سازی فناوری های نوآورانه رویان (۱۳۹۸)
• گرفتن گواهی «GMP» از سازمان غذا و داروی ایران برای خط تولید فرآورده بیولوژیک کیمیاسل توسط شرکت رویان آتی تک فارمد با همکاری اعضای لابراتوار مرکزی مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی رویان (۱۳۹۹)
• تولید موش تراریخته «کوویدسا» برای ارزیابی واکسن کرونا (۱۳۹۹)
• دریافت گواهینامه «ISO ۹۰۰۱: ۲۰۱۵» برای مرکز علوم دامی آزمایشگاهی (۱۴۰۰)
• اتمام کارآزمایی بالینی فاز I درمان با سلول های کشنده طبیعی در بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما مقاوم به درمان (۱۴۰۰)
• دریافت «نشان عالی دانش» به دکتر محمدحسین نصر اصفهانی، رییس پژوهشکده زیست فناوری رویان به عنوان یکی از ۱۲ چهره برجسته علمی کشور (۱۴۰۲)
• تألیف کتاب «Cartilage: From Biology to Biofabrication» در انتشارات اسپرینگر (۱۴۰۲)
• قدردانی از مجله «International Journal of Fertility and Sterility (IJFS)» به عنوان یکی از مجلات علوم پزشکی ارتقاءیافته در نمایه نامه های بین المللی در سال ۲۰۲۳ توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (۱۴۰۲)
• معرفی چهار عضو هیأت علمی پژوهشکده زیست فناوری و سلول های بنیادی در فهرست یک درصد و دو درصد برتر دانشمندان جهان توسط نمایه استنادی علمی «Web of Science» مؤسسه کلاریویت آنالیتیکس (۱۴۰۲)

مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی

مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران یا ایسپا (ISPA) که برگرفته از حروف اول «Iranian Students Polling Agency» است که اردیبهشت ۱۳۸۰ در جهاد دانشگاهی تاسیس شد، کلمه دانشجویان در عنوان مرکز به علت اتصال جهاد دانشگاهی با دانشگاه است، برای اینکه که اجرای طرح های نظرسنجی که غالبا مستلزم حضور پرسشگران در میدان برای گردآوری اطلاعات است که بدون کمک دانشجویان آسان نیست، به تعبیری دانشجویان با تکمیل پرسشنامه ها سالانه میلیونها اطلاعات باارزش و دست اول در اختیار ما قرار می دهند و ضمن کار و کسب درآمد، تجربیاتی باارزش در عرصه پژوهش به دست می آورند.
ایسپا دارای سه معاونت «پژوهشی»، «سنجش و آمار» و «پشتیبانی» است و در ۳۱ استان کشور دفاتر فعالی دارد که بازوی توانمند و معتمد ما در اجرای طرح های ملی در گستره شهرها و روستاهای کشور هستند، مشارکت آنها در اجرای طرح های ملی، سرعت و دقت کار را خصوصاً در بزنگاه های حساس نظیر انتخابات فراهم نموده است.
اصلی ترین هدف تاسیس ایسپا «کمک به نظام تصمیم گیری» در کشور بوده است، برای تحقیق این مهم تا حالا بالاتر از ۲۷۰۰ طرح نظرسنجی به سفارش «بخش دولتی»، «بخش خصوصی» و یا بصورت «خویش فرمایی» در این مرکز انجام گرفته است، یافته های طرح هایی که به سفارش بخش های دولتی یا خصوصی در قالب قرارداد انجام گرفته، در اختیار کارفرما قرار دارد و ایسپا متعهدانه از داده های کارفرمایان خود نگهداری می کند، در صورتیکه اطلاعات و تحلیل های حاصل از اجرای طرح هایی که با بودجه این مرکز (خویش فرما) به دست آمده، تا جایی که میسر بوده در رسانه ها انتشار یافته و یا در اختیار سیاست گذاران و پژوهشگران قرار گرفته است.
گروه ها و حوزه های مطالعاتی ایسپا عبارتند از؛ «فرهنگ سیاسی و انتخاباتی»، «فرهنگ و دین»، «توسعه اجتماعی»، «سبک زندگی و رسانه»، «افکار عمومی ایران». ایسپا همین طور در موضوعات و محورهای مختلف همچون «مسائل و لطمه های اجتماعی»، «مطالعات فرهنگ دانشگاهی»، «فضای مجازی و رسانه»، «زنان و خانواده»، «به زیستن، رفاه و کیفیت زندگی»، «مطالعات توسعه شهری»، «مطالعات و تحقیقات بازار» و «مطالعات ارزیابی و اثربخشی» طرح های مختلف نظرسنجی اجرا کرده است.
تولید بالاتر از ۶۰۰ نوع علم در جهاد دانشگاهی
«حسن مسلمی نائینی» رییس جهاد دانشگاهی در آستانه چهل وچهارمین سال روز تاسیس جهاد دانشگاهی، با تشریح موفقیت های پژوهشگران در عرصه های پزشکی، تکنولوژی های جدید، فنی مهندسی و کشاورزی با وجود تنگناهای مالی و مشکلات حقوقی این مجموعه، اظهار نمود: «تاکنون حدود بالاتر از ۶۰۰ نوع علم در جهاد تولید شده که واقعاً کار بزرگی است، این دانش فنی باید به محصول تبدیل گردد و به فروش برسد و یکی از روش های ما در این راه استفاده از توانمندی های بخش خصوصی است، به همین جهت برای نمونه ۴ گیاه دارویی که مدت ها بود به دارو تبدیل گشته بود، اما به تولید انبوه نرسیده بود را، بوسیله تاسیس یک شرکت با همکاری بخش خصوصی (۴۰ درصد سهم جهاد دانشگاهی و ۶۰ درصد سهم بخش خصوصی) وارد چرخه تولید کردیم.»
وی ادامه داد: «بسیاری از طرح های قدیمی را احیا کردیم، برای مثال زمین پارک علم و فناوری البرز حدود ۳۷ سال پیش به مساحت ۳۰ هکتار در اختیار جهاد دانشگاهی قرار گرفت اما تا حالا فقط ۳ هکتار آن مورد استفاده شرکتها قرار گرفته بود، که در یک سال و نیم گذشته، بخش های جدیدی را قطعه بندی کردیم و آنها را در اختیار شرکت های دانش بنیان بصورت اجاره ۵۰ ساله قرار دادیم، شرکتها هم واقعاً مشتاقند و تا حالا ۱۳ قطعه در اختیار شرکتها قرار گرفته است، علاوه بر مبلغ اجاره، زمانی که به تولید محصول رسیدند ۲ تا ۴ درصد سود این شرکت های دانش بنیان در اختیار جهاد قرار می گیرد تا جهاد بتواند از این درآمدها برای ایجاد زیرساخت های جدید در پارک از قبیل تاسیسات سرمایشی، گرمایشی، آب، برق، انرژی و استقرار بیشتر شرکت های دانش بنیان استفاده نماید.»
با توجه به مطالب فوق، جهاد دانشگاهی با استفاده از ظرفیت علمی و نخبگانی کشور توانسته است تا نظام نیازهای کشور را شناسایی کرده و برحسب مناسبات کشور به تعداد قابل توجهی از آنها پاسخ دهد که ابتکارات رسانه ای در خبرگزاری های ایسنا و ایکنا، پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان و تولید محصولات فناورمحور بومی، به کارگیری مرکز افکارسنجی در برهه های انتخاباتی و غیره همچون کارکردهای موثر جهاد دانشگاهی در طول ۴۴ سال فعالیت خود بوده است، که عزم جدی مسئولان را برای توسعه مسیر پیش روی این نهاد انقلابی را می طلبد.




منبع:

1403/05/17
10:30:21
5.0 / 5
245
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۴ بعلاوه ۳
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه