هوش مصنوعی و سلامت دهان

پیش بینی دیابت با کمک وضعیت دندان ها!

پیش بینی دیابت با کمک وضعیت دندان ها!

پروژه آسان: سلامت دهان و دندان می تواند سرنخ هایی درباره ی بیماری هایی مثل دیابت به ما بدهد. محققان با بهره گیری از ابزارهای هوشمند، بدنبال راهی هستند که با بررسی وضعیت دهان، احتمال مبتلاشدن به این بیماری را پیش بینی نموده و به پیش گیری از آن کمک کنند.


به گزارش پروژه آسان به نقل از ایسنا، دیابت یک بیماری شایع است که در آن سطح قند خون به سبب مشکل در تولید یا استفاده از انسولین بالا می رود. این بیماری نه فقط بر بدن تأثیر می گذارد، بلکه می تواند سلامت دهان و دندان را هم به خطر بیندازد. مطالعات نشان داده اند افراد دیابتی بیش از دیگران با مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان یا بیماریهای لثه روبه رو می شوند. به همین دلیل، توجه به بهداشت دهان برای این افراد بسیار اهمیت دارد. محققان معتقدند اگر بتوان با بررسی وضعیت دهان، دیابت را زودتر تشخیص داد، می توان با آموزش و پیشگیری، از شدت گرفتن این بیماری جلوگیری کرد. این مساله خصوصاً در جوامعی که دسترسی به آزمایش های پیشرفته محدود است، اهمیت بیشتری پیدا می کند.
از طرف دیگر، حجم اطلاعات پزشکی روزبه روز بیشتر می شود و پزشکان به روش هایی نیاز دارند تا از این داده ها به بهترین شکل بهره گیرند. اینجا هوش مصنوعی وارد میدان می شود. ابزارهای هوشمند می توانند الگوهایی را در داده ها پیدا کنند که شاید از چشم انسان پنهان بمانند. بطورمثال با تحلیل وضعیت دندان ها و لثه ها، می توان حدس هایی درباره ی سلامت کلی بدن زد. بعنوان مثال می توان به کمک فناوری، ارتباط بین سلامت دهان و دیابت را بهتر درک کرد و راهی ساده برای پیش بینی این بیماری پیدا نمود. چنین روشی می تواند هم برای افراد و هم برای سیستم های بهداشتی مفید باشد.
فرزاد فیروزی جهانتیغ از گروه مهندسی صنایع دانشگاه سیستان و بلوچستان، به همراه دو همکار دیگر از همین دانشگاه، تحقیقی انجام داده اند که در آن با ابزارهای هوشمند به بررسی ارتباط بین وضعیت دهان و دندان و بیماری دیابت پرداخته اند. این گروه تلاش نموده است با بهره گیری از فناوری، راهی برای پیش بینی احتمال مبتلاشدن به دیابت پیدا کند. آنها داده هایی را از افراد سالم و دیابتی جمع آوری کرده اند و با تحلیل این اطلاعات، به نتایج جالبی رسیده اند که می تواند در آینده به تشخیص سریع این بیماری کمک نماید.
برای این مطالعه، محققان در سالیان ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ از ۲۶۱ نفر (۱۳۱ نفر سالم و ۱۳۰ نفر دیابتی) اطلاعات جمع آوری کردند. آنها با بهره گیری از پرسشنامه، پرونده پزشکی و معاینه، وضعیت دهان و دندان این افراد را بررسی کردند. چیزهایی مثل سن، جنسیت، تعداد دندان های پوسیده، کشیده شده و ترمیم شده و همچنین شاخص سلامت دهان در این مطالعه مدنظر قرار گرفت. سپس با کمک دو ابزار هوشمند به اسامی «درخت تصمیم گیری» و «ماشین بردار پشتیبان»، این اطلاعات تحلیل شدند. این ابزارها مثل یک کارآگاه، الگوهایی را در داده ها پیدا کردند که به پیش بینی وضعیت سلامتی افراد کمک می نماید.
تحلیل ها برمبنای روش اول نشان دادند که اگر سن بیش از ۳۷ سال باشد و تعداد دندان های پوسیده کمتر از ۷ باشد و هیچ دندانی هم کشیده نشده باشد، احتمال دیابتی بودن فرد به ۸۲ درصد می رسد. همین طور در افراد بالای ۳۷ سال با دندان کشیده شده و شاخص سلامت دهان خاص، احتمال دیابت حتی به ۱۰۰ درصد هم می رسد. این نتایج نشان می دهند وضعیت دهان می تواند سرنخ های مهمی درباره ی دیابت بدهد.
همین طور دقت ابزار «ماشین بردار پشتیبان» هم حدود ۷۳ درصد بود که عدد قابل قبولی است. محققان به این نتیجه رسیدند که ابزارهای هوشمند مثل درخت تصمیم گیری و ماشین بردار پشتیبان می توانند با بررسی سلامت دهان، احتمال مبتلاشدن به دیابت را پیش بینی کنند. این تکنیک ساده و سریع می تواند به پزشکان و افراد کمک نماید تا زودتر متوجه خطر دیابت شوند و اقدامات لازم را انجام دهند.
این یافته ها اهمیت آموزش بهداشت دهان را بیشتر نشان می دهند. تحقیقات نشان داده اند که افراد دیابتی نیاز به آموزش بیشتری درباره ی مراقبت از دهان خود دارند و همکاری بین پزشکان و دندان پزشکان می تواند دراین خصوص مؤثر باشد.
روش پیش بینی ارائه شده در این پژوهش، می تواند در جاهایی که امکانات پزشکی کم است، به عنوان یک ابزار ساده و ارزان استفاده گردد. اگر افراد بتوانند با نگاه به سبک زندگی و وضعیت دهان خود خطر دیابت را حدس بزنند، قدم بزرگی در پیشگیری برداشته می شود.
درحقیقت این مطالعه نشان داد که فناوری می تواند راهی برای ساده تر کردن تشخیص بیماریها باشد و طی آن، تلاش شد روشی ارائه شود که هم دقیق باشد و هم به آسانی قابل استفاده. این مساله می تواند در آینده به افراد کمک نماید تا خودشان هم قسمتی از سلامتشان را ارزیابی کنند.
قابل ذکر است این مطالعه در «فصلنامه مطالعه در علوم دندانپزشکی» انتشار یافته که وابسته به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران است. این نشریه محلی برای انتشار پژوهش های علمی در حوزه دندانپزشکی و سلامت است و نتایج این مطالعه را جهت استفاده عموم و متخصصان در دسترس قرار داده است.




منبع:

1404/01/30
10:06:08
5.0 / 5
141
تگهای خبر: آموزش , بیمار , پزشك , پژوهش
این مطلب پروژه آسان را پسندیدید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر بدید
= ۴ بعلاوه ۳
پروژه آسان
ezproject.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پروژه آسان محفوظ است

پروژه آسان

انجام پروژه

با پروژه آسان زمان را مدیریت کنید، نه پروژه‌ها را !